Partner program
Ön is fogorvos? Legyen partnerünk! Önnek csak a páciensekkel kell törődnie! A többi a mi dolgunk!
x
Mi okozza a fogérzékenységet?
Szerző:
Dátum:
2017. augusztus 10. 07:23 (Szerk.:2017. augusztus 10. 07:25)
Forrás:
A fogérzékenység gyakori fogászati probléma.
Mi okozza a fogérzékenységet?

A fogérzékenység egy állapot, amely idővel alakulhat ki olyan gyakori problémák következményeképpen, mint a fogíny visszahúzódás vagy a fogzománc elvékonyodása. A leginkább érintettek a 20 és 50 év közöttiek. A forgérzékenység akkor alakulhat ki, ha a fog puhább, belső része, az ún. dentin szabaddá válik. A dentin a zománc és az íny alatt helyezkedik el.

Mikroszkópikus csatornák ezrei futnak keresztül a dentinen a fog közepe felé. Ha a dentin szabaddá válik, külső ingerek (mint egy hideg ital) stimulálhatják a fogban levő idegeket, ez pedig egy jellegzetesen rövid, éles, fogérzékenység által okozott fájdalommal jár.

Mi okozza a fogérzékenységet?

Csak egy fogorvos tudja megállapítani, hogy Ön fogérzékenységben szenved-e. Ha fogproblémái vannak, mindig forduljon tanácsért fogorvosához. Ha fogérzékenysége van, minimalizálhatja a dentin további szabaddá válását, vigyázhat érzékeny fogaira és enyhítheti a fájdalmas tüneteket már azzal is, hogy megváltoztatja napi szájhigiéniás és étkezési szokásait.

Az érzékenység néhány fő oka:

Miért vékonyodik el a fogzománc?

A fogzománc a fog külső kemény felülete. Annak ellenére, hogy a testben található legkeményebb anyag, idővel fokozatosan elkophat, ezáltal szabaddá téve az alatta lévő dentint, ami fogérzékenységhez vezethet.

A fogzománc kopását okozhatja:

Fogcsikorgatás

Csikorgatja a fogát akár éjjel, akár nappal? Ha igen, akkor ezzel koptathatja a fogzománcot, amely idővel szabaddá teheti az alatta levő dentint.

Fogmosás

Ha túl gyakran vagy túl erősen mos fogat, a fogzománc elvékonyodhat vagy fogíny visszahúzódás alakulhat ki.

Hogy ezt megelőzze, kérdezze meg fogorvosát vagy szájhigiénikusát az Önnek legmegfelelőbb fogmosási technikáról és szájhigiéniáról, egyben próbáljon puha sörtéjű fogkefét használni.

Saverózió

Idővel a savas ételek és italok elkoptathajták a fogzománcot - ezt saveróziónak nevezzük. A savas ételekhez és italokhoz tartoznak a gyümölcsök és a gyümölcslevek, szénsavas italok, fekete kávé vagy tea, bor és bármi, aminek erős az íze, mint a ketchup vagy a salátaöntet. Már napi négy savas ´kihívás´ kiteheti fogzománcát a saverózió veszélyének.

  • Kérjen étkezési tanácsot és tanácsot arról, hogyan lehet a legjobban megvédeni fogait a saveróziótól napi kétszeri fogmosással és fluoridos fogkrémmel.

Az egészséges íny és a fogérzékenység kapcsolata

Az egészséges fogakhoz fontos az egészséges fogíny. A fogíny visszahúzódás a fogérzékenység egyik vezető oka. Túl gyakori vagy túl erős fogmosás, hosszantartó fogínybetegség (fogínygyulladás vagy periodontális betegség) és akár az öregedés is hozzájárulhat a fogíny visszahúzódásához. Ahogy a fogíny visszahúzódik, az alatta lévő dentin idővel fokozatosan szabaddá válhat.

 

Kapcsolódó fotók