Partner program
Ön is fogorvos? Legyen partnerünk! Önnek csak a páciensekkel kell törődnie! A többi a mi dolgunk!
x
Fogsor a nyomtatóból?
Szerző:
admin
Dátum:
2017. október 26. 06:56
Forrás:
3D nyomtatási technológia a fogászatban
Fogsor a nyomtatóból?

A 3D nyomtatás napjaink egyik legnagyobb innovációja, melynek felhasználási területe folyamatosan bővül. Bár ez a technológia a benne rejlő lehetőségekhez képest még gyerekcipőben jár, a háromdimenziós nyomtatás által érintett területek közül kiemelkedik – sok egyéb ágazat mellett – a modern fogtechnika.

Manapság a fogpótlás terén széles körben még mindig a hagyományos eljárást alkalmazzák. A fogsorról vett lenyomat alapján készítik el a fog modelljét.  A fogtechnikus ez alapján kézi eszközökkel állítja elő a beültetni kívánt fogművet. Az eljárás régóta bevett, a fogtechnikus kézügyességének függvényében jó minőségű munkát eredményez, de a  művelet sokszor bizony nem kevés időt vesz igénybe.

A 3D- nyomtatás esetében a fog(ak)ról  digitális lenyomatot készítenek egy  3D-szkenner segítségével. A digitális felvétel azonnal látható a készülékhez csatlakoztatott számítógép képernyőjén. Ehhez készíti el a tervezőszoftver a tökéletesen illeszkedő koronát, melyet a rendszerhez csatlakoztatott 3D nyomtató közel méretpontosan reprodukál. Ezután már csak némi, fogászati marógéppel végzett finomítást, utómunkát igényel az elkészült darab.

A 3D-nyomtatás előnye a páciensek részéről egyértelmű: kevesebb időt kell eltölteni a fogorvosi rendelőben, és jó esetben akár már egy alkalom alatt elvégezhető lesz a beültetés.

Az eljárás nem csak fogpótlás esetén alkalmazható eredménnyel; a klasszikus fém fogszabályzók helyét a modern technológiai eljárásnak köszönhetően idővel átvehetik az átlátszó kompozit anyagból készült, szinte észrevétlen fogszabályozó eszközök is.

A technológia újdonsült mivolta (valamint ebből adódó magas költségvonzata) miatt a 3D-fogászat egyelőre csak bizonyos országok prémium fogorvosi rendelőiben érhető el. De minél kompaktabbak, megfizethetőbbek lesznek a szükséges berendezések, annál szélesebb körben terjed el, és válik megfizethetővé ez a szolgáltatás.

Kapcsolódó fotók