Partner program
Ön is fogorvos? Legyen partnerünk! Önnek csak a páciensekkel kell törődnie! A többi a mi dolgunk!
x
Fogszabályozás

Akkor a legajánlatosabb elkezdeni a fogszabályozást, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. Ennek legfőbb oka, az állcsontok és a fogazat rendellenességei, a fejlődési és növekedési anomáliák. Ennek ellenére szerencsére a technika előrehaladtával már felnőtt korban is nyugodtan lehet bizonyos fogazati rendellenességeket fogszabályozással kezelni.

A fogászati szűrések mellett ellenőrizzük a fogszabályozó kezelések szükségességét is.

  • tejfogazatban (2-6 év) kell megkezdeni a kezelést, ha a gyermeknek nyitott harapása van (fogai előreállnak, esetenként szájzárás során is láthatóvá válik).
  • vegyes fogazatban (6-12 év) mikor a tej és maradó fogak egy időben vannak jelen, kell elkezdeni a keresztharapás kezelését (keresztharapás az, amikor az alsó fogak a felsők elé harapnak). Ebben az életkorban szinte bármelyik anomália jól kezelhető, így kiemelten fontos a fogorvos felkeresése. Ebben az időszakban leginkább kivehető szabályozókat alkalmazunk.
  • maradó fogazatban (12 év felett) főleg fix készülékeket alkalmazunk. Mivel a csontszövet átépülő képessége az egész élet során fenn marad, lehetőség van felnőttek fogszabályozási kezelésére is. Bizonyos, súlyos esetekben csak sebészi beavatkozással kombináltan kezelhető a probléma.

 

A kezelés időtartama annak a függvénye, hogy mikor, mely életkorban kezdődött a kezelés és mennyire súlyos a rendellenesség. További fontos tényező még a készülék típusa (rögzített vagy kivehető) valamint a gyermek/páciens fogorvossal való együttműködése – beteszi e a fogszabályozót az előírtaknak megfelelően.

Ha bármilyen eltérést észlel fogazatában, keresse fel fogorvosaink egyikét és kérjen szakvéleményt, segítséget ahhoz, hogy kezelését a megfelelő időben megkezdjék.