Partner program
Ön is fogorvos? Legyen partnerünk! Önnek csak a páciensekkel kell törődnie! A többi a mi dolgunk!
x
Gyerekfogászat

A gyerekek fogászati kezelése eltér a felnőttekétől. Elsősorban attól, hogy a gyerekek azért mennek el a rendelőbe, mert a szülei elviszik, nem azért, mert magától ellenőriztetni szeretné a fogait.

A gyerekek kezelése nagy türelmet és jártasságot igényel. Az idegen, új környezet szorongást vált ki. Orvosaink, barátságos környezetben várják a gyerekeket, hogy a bennük lévő esetlegesen felmerülő szorongást minél inkább oldani tudják. A beavatkozásoknál fontos, hogy fájdalommentesek és gyorsak legyenek, hiszen a gyerekek a hosszúra nyúló kezelések során elfáradhatnak, elveszthetik türelmüket. A gyerekek első fogorvosa igen nagy hatással van a későbbi fogorvos-páciens kapcsolatra. Amennyiben nem feltétlenül szükséges az azonnali beavatkozás egy vagy több beavatkozó vizittel hozzászoktatjuk kis betegünket a környezethez, ezzel előkészítve, megkönnyítve a további szükséges kezelések kivitelezését. Mivel nincs két egyforma gyerek, nincs két azonos módszer sem a gyerekek bizalmának elnyerésére.

Mint az élet összes területén, itt is nagyon fontos a szülő szerepe, hiszen ő készíti fel a gyereket a kezelésekre.

A szülők által leggyakrabban elkövetett hibák:

 • a kezelések előtt ne stresszelje gyerekét olyanokkal, hogy „fájni fog”, „rossz lesz”! Hagyja, hogy a gyereke saját tapasztalatokat szerezzen.
 • félelmét ne ültesse át gyerekére, esetleges rossz tapasztalataival ne keltsen benne kellemetlen előérzetet.
 • saját félelmei miatt ne hanyagolja el a gyereke fogait, hozza el rendelőnkbe rendszeres ellenőrzésre.
 • jutalmazásként ne édességet ígérjen!
 • Leggyakoribb hiba, hogy a 6 éves korban első maradó vágófogak előtörését a szülők nem veszik észre, tejfognak nézik, mivel nem előzi meg tejfog kiesés!

Tejfogak:

- Középső metszők:           8  –  12 hónap

- Oldalsó metszők:             9  –  13 hónap

- Első vágófogak:                13 – 19 hónap

- Szemfog:                         16 – 22 hónap

- Második vágófog:               25 – 33 hónap

Leggyakrabban az alsó metszőfogak tőrnek elő először, ezt követik a felső metszők. Lányoknál általában hamarabb jönnek ki a fogak, mint a fiúknál. Az első fogak megjelenése után általában egy-két hónap múlva tőr elő a következő fog. Kettő és fél – 3 éves korra általában az összes tejfog előtör.

Fontos megemlíteni a kora gyerekkori fogszuvasodás kifejezését, amely az első 3 életév során kialakuló, általában gyors lefolyású, egyszerre több fogat érintő fogszuvasodást jelent. Tipikus formája az úgynevezett cumisüveg szuvasság ( a cumival érintkező fogakon alakul ki).

A tejfogak szuvasodásának ellátása:

 • kisebb szuvasságok töméssel láthatóak el
 • nagyobb szuvasságoknál, amikor már a fogbél is érintett ún. pulpotomiát végzünk, ami a fájó, gyulladt fogbél egy részének vagy egészének eltávolítását jelenti.
 • ha a tejfog már teljesen elszuvasodott, törött, eredeti formáját elvesztette és panaszos, akkor eltávolítjuk.
 • ha a tejfog nagyon mozog, mellette a maradó fog is előbújt, szintén eltávolítása válik szükségessé.

Maradófogak:

- Első nagyőrlő:                   6 – 7 év

- Középső metszők:             6 – 8 év

- Oldalsó metszők:               7 – 9 év

- Szemfog:                            9 – 12 év

- Első – második kisőrlő:        10 – 12 év

- Második nagyőrlő:                11 – 13 év

- Bölcsességfog:                     17 – 21 év (nagyon változó)

Fiatal maradó fogak ellátása:

 • az első nagyőrlők gödröcskéiben és barázdáiban kialakuló szuvasodás a legjellemzőbb a korai vegyes fogazatban (vegyes fogazatnak nevezzük azt, amikor a tej és maradó fogak egyszerre vannak jelen a szájüregben). A gyermekfogászati ellátás legfontosabb feladata, hogy a veszélyeztetett helyeken a plakk felhalmozódást meggátolja vagy igen korai stádiumban ellássa. Erre a megfelelő módszer a barázdazárás. Egy fényre kötő anyag segítségével a mély barázdákat feltöltjük, ezzel megkönnyítve tisztíthatóságukat illetve megelőzve elszuvasodásukat.
 • ha a fiatal maradó fogak szuvasodása eléri a fogbelet, akkor gyökérkezelés válik szükségessé. Ekkor abba a problémába ütközünk, hogy a gyökér fejlődése még nem fejeződött be, tehát a gyökér csúcsrésze még nem záródott be. A zárt gyökércsúcs feltétel a gyökérkezeléshez. Ebben az esetben a nyitott gyökércsúcs záródásának elősegítése a célunk (ún. apexificato). Ilyenkor 2 – 4 hetenként, majd 3 – 6 hónaponként gyógyszeres pasztát helyezünk a gyökércsatornába, ezzel is elősegítve a minél hamarabbi záródását. Folyamatos röntgenes ellenőrzéssel követjük a folyamatot, a csúcs záródására 18 – 24 hónap múlva számíthatunk. Ha kellően bezáródott, akkor elvégezzük a gyökértömést.
 • a fiatal maradó fogak további ellátása megegyezik a maradó fogakéval (lásd: megtartó fogászatnál leírtak)

Tej és maradó fogak elkülönítése:

 • a tejfogak koronájának alakja hasonlít a maradó fogakéra, de nagyságuk kisebb.
 • a tejfogak között rések figyelhetők meg, mivel kell a hely a maradó fogaknak.
 • a tejfogak színe fehér, míg a maradóké sárgásabb.
 • az idő előrehaladtával a tejfogak felszíne kopottabbá, lekerekedettebbé válik a maradók határozott barázdáival, csücskeivel szemben.
 • a tejfogak gyökerei szétállóbbak, (hiszen közöttük a maradó fog csírái növekednek).

A fogszuvasodás megelőzése gyerekkorban:

 1. Egészséges táplálkozás

Fontos tudnunk, hogy a fogszuvasodás kialakulásáért nem csak a cukor, az édességek tehetők felelőssé, hanem az ún. nassoló életmód is. A főétkezések közti rágcsálások nem engedik, hogy a száj pH értéke visszatérjen a normális tartományba, tartósan alacsonyan tartják azt, ezzel kedvező környezetet biztosítva a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

Ugyancsak fontos, hogy a gyerekek ne szokjanak rá a különböző édes, szénsavas üdítők fogyasztására. A cukrozott folyadékok, akár a lefekvés előtt vagy elalvás közben elfogyasztott mézes tea vagy az anyatejpótló tápszer is okozhat korai tejfogszuvasodást. Ezért javasoljuk, hogy az egy évesnél idősebb gyerek este csak vizet igyon.

          2. Szájhigiéné

Kiemelkedően fontos szerepe van a gyerek fogászati egészségnevelésének, felvilágosításnak. Nem mindegy, hogy a családban milyen példát mutatnak, illetve, hogy mikor kezdik megtanítani a gyerekeket a szükséges feladatokra. Az otthoni, egyéni szájhigiéné legfontosabb elemei a fogkefék (kézi vagy elektromos) és fogkrémek. Célszerű előbb a hagyományos kézi méretét, sörtéinek összetételét és hosszúságát mindig a gyerek életkora határozza meg. Ha a sörték elhasználódnak, esedékes a csere, de minimum 2 havonta célszerű új fogkefét választani.

            3. Fluoridok alkalmazása

A fluoridok fogszuvasodás kialakulását csökkentő hatása általánosan ismert. A fogászati kezelések során gyakran helyileg alkalmazunk fluoridot, visszük fel a fogakra, valamint használhatunk fluor tartalmú fogkrémeket, szájvizeket.

             4. Korai kezelés, gyerekfogászati gondozás

Nem győzzük hangsúlyozni a gyerekek folyamatos ellenőrzését! A korai kezelés, gondozás nagymértékben elősegíti az iskolafogászati rendszer eredményességét. Ha a szűrővizsgálat során jelezzük, hogy gyereke ellátásra szorul, kérjen időpontot gyereke számára, hogy minél korábban megkezdjük kezelését.

Kérdése van? Vagy időpontot szeretne?
Rendelő:
Név*:
Tel.*:
E-mail cím*:
Üzenet:
Ellenőrző kód: